Nå har jeg lært å lage tradisjonell kamerunsk mat på
tradisjonelt hvis! Kjempemorsomt. For å kunne lage maten bar det først av gårde
til markedet, med en dame som jobber på kirkekontoret.
Markedet er en opplevelse i seg selv. Det består av en
labyrint av boder som står tett i tett. Man kan nesten gå seg bort, for det er
så stort og så mange små smug og veier man kan forville seg bort i. Det er egne
plasser med boder som selger frukt og andre som selger grønnsaker. I tillegg
får man kjøpt kjøtt og fisk med masse fluer på. Hvis man vil ha kjøtt uten
fluer går det alltids an å kjøpe noen levende dyr i stedet. Det er selvfølgelig
boder som selger geiter, kuer og flaksende høner. Det finnes alle slags merkelige ting
å få kjøpt på markedet. Virkelig en opplevelse.
Matlaging ute er kos :) |
Ja, det var en liten digresjon. Tilbake til hvordan vi lagde
kamerunsk mat på tradisjonelt hvis. Først var vi altså på markedet og kjøpte
alle ingrediensene vi trengte. Forskjellige grønnsaker, maismel, ved og kjøtt med
masse fluer på. Etter det satte vi oss ute og startet å kutte kjøttet, deretter
grønnsakene. Ingefæren og hvitløken ble knust mot en steinplate. Gumboen stampet
vi med en svær stokk i en trebolle.
Alt ble kokt sammen i en svær kjele på et bål. Couscous, som vi lagde med
maismelet, var det enste vi jukset litt med. Den lagde vi inne på en gasskomfyr.
Vi rørte couscous deigen med en stor trestokk.
Det var utrolig tungt! Å røre couscous er bedre styrketrening en alle
salgs øvelser man kan gjøre. Skjønner hvorfor damene her har armmuskler!
Da vi endelig var ferdig med maten etter 3 t og 30 min var
det tid for å teste ut resultatet. Vi spiste på kirkekontoret med de som jobbet
der. De var svært fornøyd, så jeg regner oss nå som godkjente kamerunske
kokker. Hehe.. Vi spiste selvfølgelig maten med hendene. Gøy, men grisete. Maten
havnet noen ganger på alle salgs mulige steder utenom i munnen.
Det går hardt for seg når alt skal tilbredes fra bunn... |
Voila! Det ferdige resultatet :) |
Ellers har vi kommet ordentlig i gang med arbeidet med CHRISC
nå. Vet egentlig ikke om jeg kan kalle det arbeid. Det eneste vi foreløpig gjør
er å delta, men etter hvert skal vi kanskje lede litt mer. Jeg trives veldig
godt på CHRISC. Vi møtes ved universitetet Dang, som ligger litt utenfor byen.
Der samles en haug med unge studenter seg for å dyrke sportsglede og Gud.
Foreløpig har det bare vært en jente, men mange gutter på samlingene, foruten oss
da selvfølgelig. Sammen har vi spilt fotball og volleyball. Det er disse to
aktivitetene som dominerer innen sport her i Ngaoundéré. Heldigvis er det lav
terskel for å bli med på CHRISC. Gleden for sport står i fokus, så man trenger
ikke å være god for å slenge seg med.
Nå fra et tema til et annet. Jeg har nemlig lyst til å nevne
hvor ulikt man sørger her i Kamerun. På onsdag var jeg og Marianne og hadde
korøvelse med Peniel (koret vårt). Da vi var ferdig med øvelsen skulle vi gå og
besøke en mann for å ha et bønne- og lovsangsmøte. På veien til denne mannen
kom vi til et hus der familien hadde mistet et nært familiemedlem. Noen fra
koret kjente denne familien. Det var helt naturlig at vi gikk innom dem og
viste vår respekt og medfølelse til familien av den avdødde. Jeg, som de fleste
andre i koret, kjente ikke familien. Likevel ble vi ønsket varmt velkommen. De
satte stor pris på at vi gav vår kondolanse, sang og ba for dem. Som takk
serverte de oss te og brød. Vi satt på gulvet, i et stort rom, sammen med de
nære av den avdøde. De satt rundt oss og gråt. Han som hadde død var bare 35
år. Tre sønner hadde han etterlatt seg. Den eldste sønnen (rundt 12 år) gråt og
gråt. Det var utrolig trist og sterkt. Likevel synes jeg at måten de sørger på
er vakkert. De stenger seg ikke inn på et rom for å pleie sorgen alene, men
familien er sammen og støtter hverandre i sorgen. I tillegg står huset åpen for
hvem som helst som vil komme og vise sin respekt. Man trenger ikke å kjenne
familien engang. Respekt for den avdøde og medfølelse blir alltid tatt godt
imot.
Da jeg satt med de sørgende familiemedlemmene rundt meg
tenkte jeg på hvor urettferdig verden er. Her i Kamerun er døden en del av hverdagen.
Mange unge mennesker omkommer av sykdom eller ulykker. Dette hovedsakelig pga
fattigdom. I Norge derimot er unge dødsfall en tragedie som sjelden skjer. Vi
er så heldige. Det er utrolig viktig at vi viser vår takknemlighet over alt det
gode vi har fått i livet. Like viktig er det at vi tenker på og hjelper de som
lever i vanskeligere omstendigheter!!
Her knuses hvitløken. |
Couscousrøring. Her bygges det muskler! |
Barna på barnehjemmet har gjort meg vakker. |
Balansekunst.. |
Så gøy at du har fått vært på markedet nå, og til og med lært å lage couscous helt fra bunnen! Er det ikke godt?!! Nå kan vi lage sammen når du kommer tilbake :) Bra dere er med og trives på CHRISC! Men syns du ikke nivået er høyt...? Jeg syns alltid guttene var så gode i fotball!! De spilte jo masse hver dag nesten inne på misjonsstasjonen, og var så godt trent! Men kanskje det er annerledes på CHRISC? Ja, veldig enig i at måten de sørger på der er veldig vakker, og tror det er en veldig god måte å gjøre det på, så åpent. Det er veldig sterkt å være med på, man tar jo del i deres sorg når man er der. Er så utrolig at de er så gjestfrie, at folk de ikke kjenner bare kan komme, og de serverer mat til og med! Vi har mye å lære, og masse å være takknemlige for, ja! Tenkt at de fleste av oss får leve til vi blir gamle her i Norge!
SvarSlettJeg synes egentlig ikke at couscous smakte så mye.. Men det smakte ålreit, når man dypet det i sausen. ÅÅ, det blir koselig å lage kamerunsk mat sammen! Jeg er veldig glad i pilipili og makala (tror ikke jeg skrev det riktig.. men, men) ;) Guttene er jo mye bedre en oss, selvfølgelig. Men banen er ikke så stor og de er ikke så gode, så det går fint å spille sammen. Blir litt klynge fotball noen ganger.. Men for det meste spiller jeg vollyball. De er ikke spesilt flinke til det. Vi er nesten like gode som noen av guttene der. Så det går fint :)
SlettJa, jeg tror vi har masse å lære av måten de sørger på. Å vi har så mye å være takknemlige for. Viktig å ikke ta ting for gitt!! Tenker bare på hvor heldig jeg er som har en god, stor familie, der alle er friske og har det bra!!
Veldig glad i deg <3 <3
Ja, det er veldig sant det! Nei, selve couscousen smaker jo ikke så mye..så det er sausen som er god! Jeg syns særlig gombon-sausen er veldig god, ble egentlig mer og mer glad i den etter hvert! Men det kommer også veldig ann på hvem som lager den...hehe..Hva er pilipili egentlig?
SlettSå flott, å ha to døttre som kan lage couscous og annen afrikansk mat :-) håper det blir mulig å smake etterhvert :-)
SvarSlettVeldig glad for at matlagingen ikke tar så lang tid og er så tung, her hos oss! Ja, vi har svært mye å være takknemlig for!
Jeg synes også det høres fint ut at sorgen har en slik naturlig plass i fellesskapet, der tenker jeg at vi kan lære mye.
Jeg synes det er så koselig å se hvordan du og de andre på teamet, går inn for nye oppgaver og utfordringer med liv og lyst. Alle ser engasjerte og fornøyde ut.
Mammaklem <3
Sara-jeanette og jeg får arangsjere kamerunske kvelder når jeg kommer hjem. Så kan dere få smakt kamerunsk mat :)
SlettJeg er veldig glad for at det ikke tar så lang tid å lage mat hjemme, ja.. Det var gøy å prøve og lage det fra bunnen av en gang, men å gjøre det hver dag hadde blitt veldig kjedelig. Da får man nesten ikke tid til noe annet enn å lage mat..
Vi er veldig fornøyde ja. Det er gøy å prøve nye ting og ta utfordringer på strak arm. Jeg blir bare mer og mer glad i Kamerun, jo lengre jeg er her!! :)